€ 2.500,=
5 dagen
Zeist
LEAN BELT OPLEIDINGEN

Lean Green Belt

Wil je zelf aan de slag met verbeteren, en wil je ook je collega’s of je team actief betrekken in verbeteren? In de Lean Green Belt leer je hoe je op een gestructureerde manier vraagstukken kunt oplossen, en hoe je de behaalde resultaten kunt borgen.

Data en aanmeldenContact opnemen

Boek een opleiding

Van start met deze opleiding?
€ 2.500,=
Aanmelden

Voor wie is deze opleiding?

 • Voor iedereen die wil starten met het verbeteren van processen met behulp van Lean (zelf of met je team)
 • Voor iedereen die al wat ervaring heeft met procesverbeteringen en hier meer over wil leren
 • Je bent leidinggevende van een team en je wilt graag de teamprestaties verbeteren met behulp van Lean
 • Als je teamleider bent geworden, maar niemand je heeft geleerd hoe dat moet.
 • Je hebt een Lean Yellow Belt opleiding (geen vereiste) gedaan en zoekt naar meer verdieping
Laat je overtuigen

Wat brengt deze opleiding jou?

Het is een zeer goede opleiding waarin je de belangrijkste Lean methoden en technieken leert aan de hand van praktische oefeningen en voorbeelden.
1
Je kunt direct met je collega’s of team succesvol aan de slag met het realiseren van verbeteringen.
2
De Lean Green Belt opleiding is een stevige basis voor de rest van je carrière!
3

Dit ga je leren

De Lean Green Belt opleiding wordt opgebouwd uit vier onderdelen: Klantwaarde, Begrijpen, Verbeteren en Stabiliseren. Binnen Lean is klantwaarde een belangrijk uitgangspunt om te verbeteren: het zorgt er voor dat je steeds weer vanuit je klant kijkt wat een verbetering oplevert. Om goed aan de slag te gaan is het belangrijk om goed te begrijpen wat de huidige stand van zaken is, om zeker te zijn dat je verbeteringen goed uitpakken. Je leert vervolgens hoe je problemen op een gestructureerde manier kunt verbeteren, en hoe je de behaalde resultaten kunt vasthouden. Dat is de kern van het onderdeel Stabiliseren.

Klantwaarde

De vijf Lean principes worden uitgelegd, waaronder klantwaarde. Je leert wat waarde is voor jouw klant en waar klanten niet op zitten te wachten. Je leert het verschil tussen waarde creërende en niet-waarde creërende activiteiten. Deze laatste activiteiten noemen we ook wel de 7 verspillingen. Aan verspillingen besteden wij vaak een groot deel van onze dagelijkse tijd, waardoor er een enorm verbeterpotentieel in onze processen zit. Dat biedt een prima uitgangspunt en focus om te verbeteren. Niet verbeteren wat kan, maar wat moet!

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Introductie en geschiedenis
 • Klantwaarde(SQDC)
 • De 7 verspillingen
Begrijpen

Bij ‘Begrijpen’ kijken we naar de huidige prestaties van je team of afdeling. Hoe meet je deze prestaties, hoe maak je ze feitelijk? Hoe creëer je met je collega's en managers een gezamenlijk beeld van deze prestaties? Hoe organiseer je een effectieve bordbespreking en hoe visualiseer je de prestaties? Dat leer je allemaal in dit onderdeel. Verder behandelen we hoe je een effectieve ‘Gemba Walk’ kunt doen en waarom dit belangrijk is. Startpunt voor effectief verbeteren betekent dat je een goed inzicht moet hebben in waar je nu staat: dan kun je succesvol starten met verbeteren!

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Operationeel management
 • Bordbesprekingen (dagstart, weekstart)
 • Visualiseren
 • Gemba walk

Verbeteren

Binnen een Lean organisatie zijn we dol op problemen! Het zijn immers indicatoren die aangeven dat er iets te verbeteren valt. Je leert verschillende type problemen te herkennen en hoe je de echte bronoorzaak van een probleem kunt doorgronden. En dan leer je verbeteringen ook echt kunt realiseren. Onder andere door zelf een verbeterproject uit te voeren waarmee je je Lean Green Belt certificaat kunt behalen. En verbeteren is vaak best lastig, laten we eerlijk zijn! Te snel naar een oplossing springen zonder te begrijpen wat er ècht aan de hand is? De oorzaakanalyse voor het gemak overslaan omdat we de oplossing al denken te weten? Een probleem ‘oplossen’, wat achteraf slechts een brandje blussen bleek? Trial & error in plaats van een blijvende verbetering? Vast wel eens meegemaakt! In de Lean Green Belt helpen we je nieuwe verbeterroutines aan te leren!  Afhankelijk van de complexiteit en impact van je gewenste verbetering reiken we je een aantal methoden aan om gestructureerd en blijvend problemen op te lossen en doelen te halen. En problemen oplossen is een vooral een leerproces: we zijn pas in staat om een probleem op te lossen als we goed begrijpen wat er aan de hand is en waardoor dat komt.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Stabiliseren

Vaak zien we dat problemen in het behalen van onze resultaten terug te voeren zijn naar instabiele processen. In het onderdeel Stabiliseren brengen we in kaart hoe processen feitelijk presteren. We maken de wijze waarop we het werk georganiseerd hebben visueel en leren op deze wijze zien, waar in ons proces zich de obstakels en verspillingen bevinden en hoe we deze kunnen elimineren. Onvoorspelbaarheid en onbetrouwbaarheid richting onze klant is terug te voeren op instabiliteit in onze processen. Startend vanuit een traditionele procesorganisatie ontdekken we als team de impact van de verschillende Lean methoden op onze processen en de prestaties die daar het effect van zijn. Zo leren we om de opgedane kennis van de eerste drie dagendirect in te zetten in deze praktijkopdracht. Van observaties en een gedegen analyse, naar experimenten met een grote prestatieverbetering als gevolg: hogere kwaliteit, leveren volgens planning, hoge mate van flexibiliteit en optimale benutting van de beschikbare capaciteit: basisstabiliteit en gestandaardiseerd werk.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Beschrijven van het werk (Job Method)
 • Instrueren (Job Instruction)
 • Vaardighedenmatrix(Skill matrix)
 • Managen van relaties (Job Relations)
 • Voorraad niveaus
 • Beleveren van het proces
 • Kwaliteit van materiaal
 • Gestandaardiseerd werk (Standard Work)
 • 5S werkplekorganisatie
 • Kaizen en ECRS (Elimineer, Combineer, Herschikken, Simplificeren)
 • OEE/TTE (Operational Effectivess of Equipment/Total Team Effectiveness)
 • SMED (Single Minute Exchange of Dies of omsteltijdreductie)
Certificering en coaching

Je hebt bij deze opleiding optioneel de mogelijkheid om je door ons te laten certificeren tot Lean Green Belt. Als je slaagt, ontvang je door het wereldwijd erkende Lean Global Network uitgegeven Lean Green Belt certificaat. Dit doe je door een theorietoets af te leggen over je kennis van Lean. En daarnaast toon je via je praktijkopdracht aan dat je in staat bent om met hulp van Lean technieken processen te verbeteren door het uitvoeren van een verbeterproject.

Wij adviseren je direct bij aanvang van deze opleiding ook te starten met je verbeterproject binnen je eigen team of afdeling. Zo nemen we je eigen praktijk als uitgangspunt en helpen we je om echt aan de slag te gaan met Lean in je dagelijkse werk. Welk probleem wil je oplossen of welke prestatie wil je verbeteren?

We helpen je graag om deze opleiding én jouw verbeterproject succesvol te voltooien! De ervaring leert dat deelnemers met coaching door een van onze ervaren (Master) Black Belts hun projecten sneller en met grotere impact en resultaat afronden. Het is dus een zeer goede investering in jezelf en je project om jezelf te laten coachen richting praktijkcertificering.

Wil je je laten certificeren als Lean Green Belt, dan is ons advies om tevens minimaal 6 uur coaching af te nemen. Je krijgt dan een vaste (Master) Black Belt coach toegewezen en plant samen met je coach 6 online coachingsafspraken in op door jou gewenste momenten/mijlpalen in je verbeterproject.

Photo

De kosten

De basisprijs voor deze opleiding is € 2.500,= en is inclusief 5 opleidingsdagen, trainingsmateriaal en Lean boeken, lunches en verblijf op onze mooie trainingslocatie in de bossen van Zeist. Wil je je ook laten certificeren tot Lean Green Belt? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

 • Opleiding + Certificering: € 3.100,=
 • Opleiding + Certificering + 6 uur coaching: € 3.950,=

Extra coaching is indien gewenst later af te nemen in de vorm van een coaching strippenkaart. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Ervaringen
Een onwijs leerzame, leuke en inspirerende training. De trainers zijn fijn en maken er elke dag weer een feestje van. Er worden veel tools uitgelegd die je echt kan gaan toepassen en die je werk enorm kunnen versimpelen. De trainers denken erg goed met je mee om tools te kunnen toepassen op je eigen werk. Ik zal iedereen die een team aanstuurt, structuur moet brengen op werk deze training aanraden!

Dewi Bouwmeester

Facility Site Manager Amgen bij ISS Nederland

Via mijn werk een opleiding Green Belt mogen doen bij Lean Instituut in Zeist. Erg leuk gehad en dat dankzij Frank en Patrick! Enorm bedankt voor mooie, leerzame momenten en vooral op de manier hoe jullie de aandacht trekken in de klas tijdens uitleggen. Dank jullie wel.

Selcuk Diker

Teamleider Radar Systemen bij Thales

"Bedankt voor de training en jouw coaching! Tijdens de cursus heb ik ingezien dat verbeteringen en veranderingen realiseren ook binnen mijn situatie haalbaar kan zijn, als je maar klein begint, bij de feiten blijft en het stap voor stap neemt. De tools die ik heb meegekregen zijn duidelijk en toepasbaar. Ik ga met frisse moed mijn organisatie in om te kijken waar ik positief kan bijdragen!"

Luis Ramos

Kwaliteitsmedewerker bij Gemeente Rotterdam

Geweldige vijf dagen gehad, met fijne opleiders en lekkere broodjes als lunch!

Ivo Kuiper

Werkzaam bij Ubbink

"Zowel Mieke als ook Rob zijn beiden zeer gedreven, vaardige enthousiaste trainers die op een luchtige manier, met behulp van leuke, simpele oefeningen tussendoor een grote hoeveelheid stof gedurende de lesdag over weten te brengen. Ik heb alle dagen als leerzaam en leuk ervaren. Dank hiervoor en veel succes nog met het geven van de trainingen."

Truus Stubenitsky

Project Controller bij Danieli Corus

Rob en Mieke zijn enthousiaste, bevlogen trainers en hebben een goede interactie met elkaar. Daardoor kwam de lesstof heel goed over en kan ik met Lean aan de slag!

Suzanne de Pee

Management Assistent bij Danieli Corus

"Iedereen die wil verbeteren met Lean zou deze training moeten volgen. Een gestructureerde en duidelijke uitleg door enthousiaste trainers. Met aandacht voor de persoonlijke verbeterprojecten tijdens interactieve cursusdagen."

Peggy Geerlings

Lean coach bij Shoeby

"Een training die iedereen zou moeten volgen! Enthousiaste trainers met enorm veel ervaring die de stof kunnen vertalen naar alledaagse voorbeelden. Fijne setting en communicatie."

Maxime de Lange

Site Manager bij ISS Nederland

Lean Green Belt
Groep 5 2024
Wednesday
4
September
2024
Opleidingsdata:
Wednesday
4
September
2024
Thursday
19
September
2024
Wednesday
9
October
2024
Tuesday
22
October
2024
Thursday
7
November
2024
Inschrijven
Lean Green Belt
Groep 6 2024
Monday
30
September
2024
Opleidingsdata:
Monday
30
September
2024
Wednesday
16
October
2024
Tuesday
29
October
2024
Monday
18
November
2024
Friday
6
December
2024
Inschrijven
Lean Green Belt
Groep 7 2024
Tuesday
5
November
2024
Opleidingsdata:
Tuesday
5
November
2024
Wednesday
20
November
2024
Wednesday
4
December
2024
Friday
20
December
2024
Monday
13
January
2025
Inschrijven
HeB JE vragen?
Veelgestelde vragen
Verzorgen jullie ook maatwerk incompany opleidingen?
Wat is Lean?
Moet ik eerst een vooropleiding (bijvoorbeeld Lean Green Belt) hebben gevolgd alvorens de Lean Black Belt opleiding te kunnen volgen?
Welke opleiding sluit het best bij mij aan: Lean yellow belt, green belt of black belt?
Naar alle vragen
>10.000

Deelnemers opgeleid

>1.000

Bedrijven geholpen met Lean

77

Lean boeken in assortiment

Miljoenen

Euro's bespaard voor klanten met Lean

Trots partner van