€ 3.500,=
6 dagen
Zeist
BELT OPLEIDINGEN

Lean Black Belt

Wil je als Lean Black Belt aan de slag met het verbeteren van grotere, organisatie brede vraagstukken in je organisatie? Waarbij je ook andere collega’s en stakeholders actief betrekt? In deze opleiding leer je de belangrijkste methoden en technieken rondom het verbeteren van de gehele value stream (of end-to-end keten).

Data en aanmeldenContact opnemen

Boek een opleiding

Van start met deze opleiding?
€ 3.500,=
Aanmelden

Voor wie is deze opleiding?

Je bent manager of Lean coach én:

 • je wilt met jouw organisatie méér klantwaarde creëren met minder middelen
 • je voert verbetertrajecten uit die de grenzen van een afdeling overstijgen
 • je bent nog niet tevreden over de geïsoleerde verbeteringen die Lean tot dusver in jouworganisatie heeft gebracht
 • je wilt leren hoe je een doorbraak in prestaties kunt realiseren

Om aan dit programma deel te nemen, moet je al bekend zijn met verschillende technieken voor het bereiken van basisstabiliteit en gestructureerde probleemoplossing, op het niveau van de Lean Green Belt.

Laat je overtuigen

Wat brengt deze opleiding jou?

Je leert hoe je je organisatie kunt transformeren tot een lerende organisatie: Lean gaat veel verder dan procesverbetering.
1
Je leert richting te geven aan verbeteringen binnen teams doordat je leert heel gericht uit de verschillende Lean methoden en technieken de passende te kiezen.
2
Je leert op zo’n manier met Lean aan de slag te gaan dat mensen enthousiast willen meewerken.
3

Dit ga je leren

In de Lean Black Belt opleiding behandelen we vier cruciale Lean management instrumenten om een radicale verbetering van de organisatie te realiseren: value stream mapping, continuous flow, pull en nivellering. Ook behandelen we het ondersteunende A3 managementproces. Al deze technieken zijn toepasbaar in uiteenlopende sectoren en omgevingen. Deze technieken helpen je ook te bepalen wanneer je welke stabilisatie tools moet inzetten. Al de genoemde technieken oefenen we in een simulatie.

Value Stream Mapping

Value Stream Mapping is een techniek die je helpt om als manager structurele weeffouten in je organisatie bloot te leggen, bijvoorbeeld een gebrek aan samenwerking tussen afdelingen. Je creëert (met de betrokken lijnmanagers) een Future State value stream map met daarin een visie over hoe jullie willen dat de organisatie over 1 tot 3 jaar opereert. Elke volgende visie maakt de weeffout telkens kleiner, door middel van drie interventies: continuous flow, pull en nivellering. De eerste dag draait om eerst het eigenlijke probleem van de organisatie te leren zien en het geeft de kapstok voor de rest van het programma.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De drie componenten van een value stream map: informatieflow, materiaalflow en tijdslijn
 • Complicaties en valkuilen bij current state value stream mapping
 • Waarom deze drie componenten nodig zijn om overproductie te zien
 • De kern van value stream mapping: overproductie elimineren
 • Simulatie: current en future state mapping
 • Valkuilen bij future state value stream mapping
 • Future state value stream mapping
 •      

Continuous Flow

Continuous flow is een methode waarbij we lokale efficiëntie van onze middelen combineren met optimale efficiëntie van de gehele organisatie. Continuous flow bestaat uit drie verschillende flows die alle drie goed ingericht moeten worden om het goed te laten werken: de materiaalflow, de flow van mensen, en de informatieflow. De meeste situaties zijn complex en niet-standaard, op deze tweede dag leer je hoe je ook in deze situaties continuous flow kunt creëren.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De drie soorten flow in continuous flow
 • Hoe continuous flow verschilt van stuksverwerking
 • Technieken om de huidige flow te begrijpen
 • Technieken om een betere flow te ontwerpen
 • Simulatie: echte continuous flow creëren

Nivellering

Nivellering is een van de belangrijkste technieken om structurele weeffouten in processen te herstellen. Er zijn twee vormen van nivellering die beide noodzakelijk zijn: volumenivellering en mixnivellering. De eerste creëert rust in de organisatie; de tweede laat je steeds meer in control komen. Met nivellering kun je tussenvoorraden en backlogs verkleinen, je kunt problemen véél eerder zien en er iets aan doen! In de simulatie oefenen we dit en je zult merken dat het veel minder moeilijk is dan het lijkt.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Eindvoorraad als buffer tegen vraagvariatie
 • Het kiezen van de pacemaker (het ene punt waarop de value stream gepland wordt)
 • Twee soorten nivellering: volumenivellering en mixnivellering
 • Iwata’s vijf stappen naar nivellering
 • De effecten van nivellering
 • Simulatie: nivellering in praktijk

Pull

Continuous flow van begin tot eind is vrijwel nergens mogelijk. Overal waar flow niet kan, kun je met  pull aan de slag om de weeffout van de organisatie te corrigeren. Pull zorgt dat alle afdelingen effectief met elkaar samenwerken zonder dat iedereen zich met elkaars werk bemoeit. Pull is bij uitstek belangrijk binnen je organisatie, tussen afdelingen en processen. Omdat er heel veel verschillende situaties zijn, zijn er ook zeer veel vormen van pull. En het is niet voor niets dat een van de bekendere vormen van Agile ´Kanban´ is genoemd, want het is een uitwerking van pull voor dienstverleners. Alle vormen van pull zullen we ook in praktijk brengen in de simulatie, zodat je weet waar je naartoe wilt werken in je eigen organisatie en hoe dat eruit zou kunnen zien.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Drie soorten pullsystemen: aanvul-pull, sequentiële pull en gemengde pull
 • Soorten pullsignalen
 • Zes regels van kanban
 • Drie manieren om batchprocessen te pullen
 • Simulatie: een werkend pullsysteem

Value Stream Management

Op deze dag doen we het volgende:

 1. Nu je alle interventies in een future state VSM kent ( de drie doelstanden: flow, pull en nivellering), leer je hoe je een future state ontwerpt vanuit een current state.
 2. Je leert hoe je je visie (future state) effectief omzet in deelprojecten, zodat verschillende leidinggevenden in de keten allemaal een deel voor hun rekening kunnen nemen – en hoe je de transformatie vervolgens stuurt en bijstuurt.
 3. We verbinden alle onderwerpen met elkaar in een managementroutine die je elke 1 – 3 jaar doorloopt. Hierdoor wordt de functie van elk onderwerp en hun onderlinge samenhang duidelijk.
 4. We laten zien hoe je deze routine kunt inzetten om je organisatie tot een lerende organisatie te maken. Daardoor is de organisatie continu in staat om de belangrijkste problemen te zien en te adresseren.
 5. Lean accounting is een verzameling technieken om de operationele verbeteringen te gelde te maken. Verbetering van de value stream speelt capaciteit vrij. De box score helpt de value stream manager om scenario’s tegen elkaar af te zetten om die nieuw beschikbare capaciteit nuttig te maken.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Het ontwerpen van een future state map
 • Doeltoestanden en doelen
 • De transformatie managen met een value stream plan
 • Value stream management: het creëren van een lerende organisatie
 • Lean accounting

A3 mentoring en coaching

Om te zorgen dat je als organisatie succesvol bent met de genoemde interventies zul je de visie voor de aankomende 1 tot 3 jaar met collega’s moeten realiseren in deelprojecten. Hierbij gebruiken we de A3 methode als managementproces én voor het ontwikkelen van onze mensen.

Vaardigheden

Een geweldige techniek om een deelproject te structureren is het A3 managementproces. Essentieel is dat de mensen die met een A3-project aan het werk gaan, richting krijgen en ondersteund en ‘gecoacht’ worden. In Lean termen spreken we over ‘mentoring’: we hebben een duidelijk beeld van een aantal cruciale vaardigheden, waarna we die heel gericht gaan ontwikkelen: analytische vaardigheden, communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden en bedrijfsmatige vaardigheden.

Gedrag

Naast mentoring is coaching óók belangrijk. Lean coaching gaat over het ontwikkelen van gedrag waarin mensen verantwoordelijkheid nemen, initiatief nemen, en echt reflecteren.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Drie hoofdvormen van A3: probleemoplossings-A3, kaizen-A3, en status-A3
 • De verhaallijn van een A3
 • Mentoring: gericht ontwikkelen van 7 vaardigheden
 • Coaching: gericht ontwikkelen van 4 vormen van gedrag
 • Rollenspel: mentor en coach de trainer

Certificering en coaching

Je hebt bij deze opleiding optioneel de mogelijkheid om je door ons te laten certificeren tot Lean Black Belt. Als je slaagt, ontvang je door het wereldwijd erkende Lean Global Network uitgegeven Lean Black Belt certificaat. Dit doe je door een theorietoets af te leggen over je kennis van Lean. Je krijgt dan diverse open vragen (op inzichtsniveau, dus niet rijtjes opdreunen) en een casus voorgelegd om uit te werken. En daarnaast toon je via je praktijkopdracht aan dat je in staat bent om met hulp van Lean technieken processen te verbeteren door het uitvoeren van een verbeterproject.

Wij adviseren je direct bij aanvang van deze opleiding ook te starten met je verbeterproject binnen je eigen team of afdeling. Zo nemen we je eigen praktijk als uitgangspunt en helpen we je om echt aan de slag te gaan met Lean in je dagelijkse werk. Welke (afdelingsoverstijgende) productfamilie wil je verbeteren?

We helpen je graag om deze opleiding én jouw verbeterproject succesvol te voltooien! De ervaring leert dat deelnemers met coaching door een van onze ervaren Master Black Belts hun projecten sneller en met grotere impact en resultaat afronden. Het is dus een zeer goede investering in jezelf en je project om jezelf te laten coachen richting praktijkcertificering.

Wil je je laten certificeren als Lean Black Belt, dan is ons advies om tevens minimaal 8 uur coaching af te nemen. Je krijgt dan een vaste Master Black Belt coach toegewezen en plant samen met je coach 8 online coachingsafspraken in op door jou gewenste momenten/mijlpalen in je verbeterproject.

Photo

De kosten

De basisprijs voor deze opleiding is € 3.500,= en is inclusief 6 opleidingsdagen, trainingsmateriaal en Lean boeken, lunches en verblijf op onze mooie trainingslocatie in de bossen van Zeist. Wil je je ook laten certificeren tot Lean Black Belt? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

 • Opleiding + Certificering: € 4.375,=
 • Opleiding + Certificering + 8 uur coaching: € 5.500,=

Extra coaching is indien gewenst later af te nemen in de vorm van een coaching strippenkaart. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Ervaringen
Leuke en leerzame opleiding, fijne studiematerialen en een trainer met veel kennis van de materie. Een aanrader!

Mariëlle Jongepier

Projectmanager Procurement bij TU Delft

Ik heb het geluk zo’n twee opleidingen per jaar te mogen doen. Deze training sterkt ver boven alle trainingen uit. De stof, de interactie in de groep, het gaat om continue verbeteren. Marcel en Mieke weten een context neer te zetten waarbij het geen moment saai wordt en steeds ruimte is voor vragen. De praktijk voorbeelden zijn breed, kantoor, fabriek zodat alles aan bod komt. Een uitnodiging en aanbod van middelen (zonder wolligheid) voor een ieder die graag naar een cultuur wilt in zijn bedrijf van continue verbeteren!

Debbie van Merriënboer

Adviseur bij VodafoneZiggo

De beste opleiding wat ik ooit heb gehad!

Pawel Kochanowski

Process Controller Warehouse bij Zijerveld

Wil je je organisatie en jezelf echt verder brengen, dan zijn de inzichten die je krijgt bij de Lean trainingen van het LMI echt fantastisch. Met volle overtuiging brengen de trainers de materie terug tot de praktijk en je krijgt iets terug waar je echt wat aan hebt!

Allaerd Mensonides

Manager digital bij GITP

“Ik heb me vooraf niet gerealiseerd dat ik zo veel zou gaan leren”

Floris Stapel

Programmamanager Vastgoedbeheer bij Rijksvastgoedbedrijf

"In de Blackbelt opleiding leer je om de complexe werkelijkheid visueel te maken, zonder de grote waarde van de complexiteit te verloochenen. Je leert dit op een manier die zowel hands-on als geestelijk uitdagend is. Met zeer kundige trainers die met humor, praktijkervaring en enorm veel kennis alles enthousiast overbrengen. Het is bijna jammer dat ik de opleiding al afgerond heb."

Gianna Jonker

Programmamanager Gebiedsbeheer bij Gemeente Rotterdam

"Wij waren de eerste groep die de nieuwe vorm van de Black Belt training mochten ervaren, waarbij veel meer focus op Value Stream Mapping ligt. Een complex onderwerp die we in zes intensieve trainingsdagen tot ons hebben genomen. Het enthousiasme en de kennis van Marcel maakte het een zeer leuke en zinvolle training. Absoluut een aanrader voor degene die net een stapje verder wil gaan met een A3."

Bianca Nijenhuis

Business Improvement Consultant bij Vodafone

Een fantastische praktijkgerichte Black Belt opleiding, in een omgeving die ronduit schitterend is, gegeven door een trainer die door de wol geverfd is, zeker de moeite waard. Lean is doen, alleen niet hals over kop.

Gerard van Panhuis

Warehouse and Maintenance manager DelaRange Cosmetics

“De trainer nam overal de tijd voor. Er was meer dan voldoende ruimte voor discussie en reflectie op je eigen werkomgeving. Na een theoretische uitleg van een concept gingen we er direct mee aan de slag middels een simulatie spel. Hierdoor kwam de theorie tot leven en heb ik nog ontzettend veel meer “Aha” momenten gehad. Deze opleiding kan ik iedereen aanraden. Ook als je niet in een productie omgeving werkt.”

Sabrina Bunt

Continuous improvement manager bij Thales

"Een verdieping op de Green Belt die ik ook al via LMI heb mogen halen. Boeiende en inspirerende trainingsdagen gehad, waarbij de trainer de stof mooi aan laat sluiten op de praktijk en dit prima kan vertalen naar diverse sectoren. Daardoor al een goede vertaalslag kunnen maken naar onze Gemba! Hadden ook een enorm leuke groep :)."

Stephanie Zaari

Lean coach bij Shoeby

Lean Black Belt
Groep 5 2024
Monday
2
September
2024
Opleidingsdata:
Monday
2
September
2024
Tuesday
17
September
2024
Wednesday
2
October
2024
Thursday
17
October
2024
Wednesday
30
October
2024
Tuesday
12
November
2024
Inschrijven
Lean Black Belt
Groep 6 2024
Thursday
3
October
2024
Opleidingsdata:
Thursday
3
October
2024
Tuesday
15
October
2024
Monday
28
October
2024
Thursday
14
November
2024
Wednesday
27
November
2024
Tuesday
10
December
2024
Inschrijven
Lean Black Belt
Groep 7 2024
Monday
4
November
2024
Opleidingsdata:
Monday
4
November
2024
Tuesday
19
November
2024
Tuesday
3
December
2024
Thursday
19
December
2024
Tuesday
7
January
2025
Monday
20
January
2025
Inschrijven
HeB JE vragen?
Veelgestelde vragen
Verzorgen jullie ook maatwerk incompany opleidingen?
Welke opleiding sluit het best bij mij aan: Lean yellow belt, green belt of black belt?
Moet ik eerst een vooropleiding (bijvoorbeeld Lean Green Belt) hebben gevolgd alvorens de Lean Black Belt opleiding te kunnen volgen?
Naar alle vragen
>10.000

Deelnemers opgeleid

>1.000

Bedrijven geholpen met Lean

77

Lean boeken in assortiment

Miljoenen

Euro's bespaard voor klanten met Lean

Trots partner van