Wat is het verschil tussen Lean, Agile en Scrum?

Gepubliceerd op
October 31, 2022
Auteur
René Aernoudts
René Aernoudts
René Aernoudts is directeur/eigenaar van het LMI
Deel dit artikel:

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen Lean, Agile en Scrum. We leggen je hieronder graag uit hoe deze vakgebieden zich tot elkaar verhouden.

Wat is Agile?

Agile is oorspronkelijk ontstaan in IT-ontwikkeling, maar wordt tegenwoordig ook in andere omgevingen toegepast. IT-ontwikkelingen verliepen zelden volgens plan en werden bijna nooit binnen budget opgeleverd, hierom ging een aantal mensen het in de jaren ’90 radicaal anders doen.

Agile betekent letterlijk “vlug, beweeglijk, soepel”. Een organisatie die met behulp van Agile projecten uitvoert, doet dat heel flexibel. Projecten worden niet ala de klassieke manier van projectmanagement gepland van kop tot staart. Er wordt met sprints gewerkt, waarna continu op basis van de bevindingen en feedback van de klant wordt bijgestuurd. Uitermate flexibel dus en geschikt om snel te kunnen inspelen op de veranderende of nog niet 100% vaststaande wensen van de klant.

Wat is Scrum?

Agile is een overkoepelend begrip waar veel bekende methoden en technieken onder vallen. Denk aan Scrum, Kanban en XP. Scrum is een methode om op een flexibele manier producten te ontwikkelen. Hierbij bouwen development teams in korte sprints (1-4 weken) functionaliteit, én leveren dit op aan de klant. De klant kan zo heel snel testen en  bijsturen, klantbevindingen worden direct geprioriteerd en meegenomen in een volgende sprint. Voordeel is dat de klant niet lang hoeft te wachten tot het totale eindproduct aan het eind van de ontwikkelperiode in zijn geheel wordt opgeleverd, maar tussentijds al bevindingen kan meegeven.

scrum

Wat zijn de overeenkomsten tussen Lean, Agile en Scrum?

Net als Agile en Scrum richt ook Lean zich op het creëren van maximale klantwaarde. Onder andere door verspillingen te verminderen die geen waarde toevoegen voor de klant. En door processen continu te verbeteren. Agile/Scrum levert tussentijds continu op aan de klant en verwerkt feedback van de klant direct. Het eindresultaat moet maximale waarde toevoegen voor de klant, of je dat nu met hulp van Lean, Agile of Scrum probeert te bereiken.

Daarnaast is de mens in al deze methodieken een cruciale factor. Lean focust zich op de ontwikkeling van mensen, goede werkprocedures, de ontwikkeling van talent, het leren verbeteren en werken volgens PDCA-cyclus (Plan Do Check Act). En in Agile/Scrum teams werken mensen uit meerdere disciplines nauw met elkaar samen in teams met een hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Bij beiden zijn de mens een essentiële factor voor het creëren van maximale klantwaarde.

Bij Lean voert met vaak dagstarts om dagelijks kort te evalueren en de doelen en prioriteiten te bepalen. Bij Agile/Scrum voert het scrumteam ook vaak dagstarts met hetzelfde doel.

Wat zijn de verschillen tussen Agile, Scrum en Lean?

Over het algemeen kun je zeggen dat Lean wordt toegepast in alle processen en op alle lagen van de organisatie. Agile/Scrum wordt vaker toegepast in specifieke projecten.  Ook zou je kunnenstellen dat Lean de focus legt op het verbeteren om meer klantwaarde te creëren en dat Agile en Scrum zich focussen op veranderen en innoveren voor de klant. Alhoewel dat geen overduidelijke scheidslijn is naar onze mening. Anderenzeggen dat Lean beter toepasbaar is in voorspelbare werkprocessen, terwijl Agile en Scrum beter tot zijn recht komt in complexere omgevingen.

Wij zien meer overeenkomsten dan verschillen in beide methodieken, zeker omdat ze beiden als doel hebben maximale klantwaarde te genereren.

Wil je meer weten over Wat is Lean? Lees dan dit artikel.

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.