Teamleider

Bij Toyota een per uur betaalde medewerker die een team van vijf tot acht andere medewerkers leidt. In het Japans hancho genoemd. 

Binnen het Toyota Production System fungeren teamleiders als de eerstelijns-ondersteuning voor medewerkers, die – in tegenstelling tot hun tegenhangers bij traditionele massaproducenten – het middelpunt vormen bij verbeteractiviteiten en verantwoordelijkheden hebben op het gebied van probleemoplossing, kwaliteitsborging en basaal preventief onderhoud. 

Teamleiders nemen geen disciplinaire maatregelen en hebben geen vaste productietaken. Ze zijn bekend met alle taken die hun teamleden uitvoeren, zodat ze medewerkers kunnen ontlasten, kunnen invallen in geval van verzuim of kunnen bijspringen als medewerkers assistentie nodig hebben of achter liggen op schema. Ze gaan aan de slag met problemen zoals lijnstops en andonsignalen en nemen het voortouw bij kaizen-activiteiten. Ook voeren ze dagelijks checks uit met behulp van auditsheets voor gestandaardiseerd werk om zich ervan te vergewissen dat mensen zich houden aan de richtlijnen van gestandaardiseerd werk en om problemen boven water te krijgen. 


Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon