Nivelleringsbox

Een tool die wordt gebruikt om de mix en het volume van de productie te nivelleren door binnen een faciliteit met vaste tussenpozen kanban te distribueren. Ook wel heijunka-box genoemd. 

De illustratie geeft een typische nivelleringsbox weer. Elke horizontale rij heeft betrekking op één type product (één onderdelennummer). Elke verticale kolom vertegenwoordigt identieke intervallen voor ritmische afname van kanban. De shift begint om 07:00 uur ’s ochtends en de interval voor kanban- afgifte bedraagt steeds twintig minuten. Dit is de frequentie waarmee de materiaalmedewerker kanban uit de box haalt en aan productieprocessen binnen de faciliteit uitgeeft. 

nivelleringsbox

Terwijl de hokjes de timing van de materiaalflow en de informatieflow vertegenwoordigen, vertegenwoordigen de kanban in de hokjes ieder één productie-pitch voor één producttype. (Pitch is de takttijd vermenigvuldigd met de verpakkingsgrootte). In het geval van product A bedraagt de pitch 20 minuten en bevindt zich één kanban in het hokje voor elk tijdsinterval. Voor product B bedraagt de pitch echter 10 minuten, dus in dat geval bevinden zich twee kanban in elk hokje. Product C heeft een pitch van 40 minuten, dus daar bevindt de kanban zich om het hokje. Producten D en E delen een productieproces met een pitch van 20 minuten en een vraagverhouding voor product D versus product E van 2:1. Daarom is er voor product D een kanban in de eerste twee intervallen van de shift en voor product E een kanban in de derde interval, en zo gaat het in dezelfde volgorde door. 

Als de nivelleringsbox op deze manier wordt gebruikt, wordt de vraag consistent genivelleerd doordat er steeds met korte tijdseenheden wordt gewerkt (in plaats van de vraag voor een shift, dag of week af te geven) en wordt ook de vraag per product binnen de mix genivelleerd (bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat product D en E in een stabiele verhouding en in kleine batches worden geproduceerd). 

Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon