Het Lean Leadership Program gaf mij nieuwe energie

Gepubliceerd op
February 8, 2023
Auteur
Cindy van Schaick
Cindy van Schaick
Cindy van Schaick is finance manager bij het LMI
Deel dit artikel:

Dominic Maas, manager bij een logistieke dienstverlener, gaf zich op voor het Lean Leadership Program van Nyenrode Business Universiteit omdat hij samen met zijn klant verspillingen in het proces inzichtelijk wilde maken. Maar het was uiteindelijk de methode van strategy deployment die de meeste indruk op hem maakte.

“Het lukt mij nu beter om strategische doelstellingen te vertalen naar de werkvloer.”

Als logistics manager bij het internationale bedrijf ID Logistics, is Dominic Maas verantwoordelijk voor alle logistiek van één van grootste retailers in Nederland op het gebied van consumentenelektronica en staat hij in direct contact met de klant. “In Etten-Leur hebben we een groot warehouse van 70.000 vierkante meter. Vanaf deze plek verwerken we online bestellingen van particulieren en bevoorraden we alle winkels van onze klant in Nederland”, legt Maas uit.

Het lean leadership program

Concrete aanleiding om zich in te schrijven voor het Lean Leadership Program, was dat Maas samen met de klant een value stream map wilde opzetten, een methode om verspillingen in een proces inzichtelijk te maken. “Ik wilde mijn kennis opfrissen en zo kwam ik uit bij dit programma. Toen ik mij wilde inschrijven werd mij verteld dat value stream mapping een klein onderdeel uitmaakt van het programma. Maar het programma bevat ook een hoop andere interessante onderdelen zoals Lean Operational Management, het stabiliseren en standaardiseren van Lean Leadership en het ontwikkelen en motiveren van mensen volgens de Lean methodologie. Daarom besloot ik mij toch aan te melden.” Daar heeft Maas beslist geen spijt van. “Ik kreeg er veel nieuwe energie van. Tijdens het programma schetst de trainer situaties die echt tot de verbeelding spreken. Een voorbeeld daarvan is de wachtkamer van een artsenpraktijk. We moesten in spelvorm patiënten begeleiden vanaf het moment dat zij zich bij de receptie melden. Denk aan de inschrijving, de afspraak bij de dokter, een laboratoriumonderzoek, het bespreken van de uitslag et cetera. Toen we hieraan begonnen ging het natuurlijk gruwelijk mis. De wachtkamer zat compleet vol en er zat niemand bij de dokter. Vervolgens gingen we kijken hoe we het proces konden optimaliseren en meer patiënten op een dag konden helpen. Door het oefenen met dit soort situaties werd ik gedwongen om met een helicopterview naar mijn eigen organisatie te kijken en uit de waan van de dag te stappen. Dat vond ik heel verfrissend.”

Lean Strategy deploment in de logistieke branche

“Wat de meeste indruk op mij maakte is strategy deployment, een methode voor het implementeren van strategie op tactisch en operationeel niveau”, vertelt Maas. Binnen mijn organisatie worden er op corporate niveau doelstellingen geformuleerd die vertaald moeten worden naar praktische doelstellingen voor de werkvloer. Ik probeerde die vertaalslag al te maken, maar tijdens het programma kreeg ik hiervoor extra handvatten aangereikt. ID Logistics kent bijvoorbeeld verschillende doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, maar de gemiddelde medewerker zegt dat niet zoveel. Ik ben nu aan het nadenken over concrete acties zodat medewerkers ook op individueel niveau weten welke bijdrage zij kunnen leveren aan de corporate doelstellingen. Sinds het volgen van het programma ben ik ook meer met beeld gaan doen in plaats van met tekst. Onder onze medewerkers zijn veel mensen met verschillende nationaliteiten die niet allemaal de Nederlandse- of Engelse taal goed beheersen. Op deze manier lukt het beter om deze collega’s goed te bereiken.”

Lean is geen doel maar een middel om doelen te bereiken

“Lean is een methode die in ontwikkeling is”, vindt Maas. “Ik zie Lean dan ook niet als een doel, maar als een middel om doelen te bereiken. Ik geloof ook niet dat je alle technieken van Lean in ieder bedrijf kan gebruiken, maar dat je eruit moet pikken wat voor jouw eigen organisatie relevant is.” Het Lean Leadership Program is een interactief programma en dat is Maas goed bevallen.

“De trainer was zeer enthousiast en betrokken en tijdens de break-out sessies was er voldoende gelegenheid om met andere deelnemers in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Ik ben echt met frisse moed en een hoop nieuwe ideeën weer aan het werk gegaan.”

Lean is een manier van werken waarbij de het creëren van meerwaarde voor de klant centraal staat en waarbij activiteiten die nauwelijks of geen waarde toevoegen, worden geëlimineerd. In het Lean Leadership Program leren leidinggevenden in twee dagen welke Lean methoden en technieken zij vanuit hun rol kunnen inzetten voor verschillende vraagstukken binnen de organisatie.

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.