Nieuwe manieren om een oud probleem aan te pakken

Gepubliceerd op
June 5, 2023
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

Meer bedden beschikbaar hebben is de grootste zorg voor de meeste ziekenhuizen, en het Consorci Sanitari Alt Penedés-Garraf is daarop geen uitzondering. Op medisch gebied proberen we al lange tijd om het aantal patiënten dat voor 12 uur 's middags wordt ontslagen te verhogen.

We hebben verschillende dingen geprobeerd, maar alle experimenten die we hebben uitgevoerd waren enigszins geïmproviseerd en niet bijzonder gestructureerd. Ze waren meestal het resultaat van individuele initiatieven en uiteindelijk hadden ze geen effect. Ze bereikten slechts kortstondige resultaten: de situatie verbeterde voor een week of een paar maanden, maar het kon nooit worden volgehouden. Onze oplossingen waren niet solide genoeg.

Toen kwamen Lean Thinking en Hoshin Kanri. Ze hebben ons geholpen om het probleem grondig te analyseren en volledig te begrijpen. We besloten dat we het ontslagprobleem vanuit verschillende perspectieven moesten bekijken (en aanpakken) - niet alleen artsen en verpleegkundigen, maar ook partners in het patiëntenvervoer, administratief personeel, enz. Nu we een meer holistische kijk op het proces hebben en de routines van onze artsen en verpleegkundigen proberen te herzien, hebben we goede hoop dat we blijvende resultaten kunnen boeken. We zijn eindelijk onze manier van denken en handelen aan het veranderen.

Om in de praktijk gewoonten te veranderen en het aantal patiënten dat vóór 12 uur wordt ontslagen te verhogen, hebben we drie belangrijke veranderingen doorgevoerd:

  • Van het medisch personeel wordt nu verwacht dat ze het medisch dossier van de patiënt om 11 uur 's ochtends bij de administratie inleveren, zodat we genoeg marge hebben om het ontslag voor 12 uur 's middags te regelen. Voor lean was dit ondenkbaar, maar nu wordt het gezien als een gemeenschappelijk doel dat ons team motiveert en hun aanpassing aan een nieuwe manier van werken vergemakkelijkt.
  • We proberen een nieuwe standaard in te voeren voor artsen, waarbij we hen aanmoedigen om prioriteit te geven aan patiënten die binnenkort worden ontslagen tijdens hun ochtendrondes. Dit was lastig, omdat artsen sinds hun eerste dag als coassistent te horen krijgen dat ze eerst naar pas opgenomen patiënten moeten gaan, voor het geval dat sommige van hen instabiel zijn of speciale aandacht nodig hebben.
  • We brengen verpleegkundigen op de hoogte van ontslagen die de volgende dag plaatsvinden, zodat ze al het nodige voorbereidende werk kunnen doen. Voor lean werd dit ook gedaan, maar niet consequent genoeg.

We realiseren ons dat we heel oude gewoonten en routines proberen te veranderen en daarom moeten we dit geleidelijk doen. Het goede is dat lean in onze organisatie wijdverbreid is en dat iedereen de waarde ervan inziet. We hebben allemaal de geweldige resultaten gezien die de methodologie heeft gegenereerd en voelen ons op ons gemak bij het omarmen ervan en bij het experimenteren ermee.

THE AUTHORS

From the left: Dr Àlex Culla is an Internal Medicine Specialist at Hospital Residencia Sant Camil; Dr Helena Camell Llari is Director of Intermediate Care at Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf; Dr Maria Lopez-Dieguez is Head of Internal Medicine at Hospital Comarcal de l’Alt Penedès

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.