Taktbeeld

Het creëren van bewustzijn van takttijd in delen van een productieproces waar producten niet aangeleverd en afgenomen kunnen worden volgens de frequentie van takttijd. Bij een eindmontagelijn is het gemakkelijk om rekening te houden met takttijd doordat de lijn producten produceert volgens takttijd. In productiecellen stroomopwaarts in de value stream en in gemeenschappelijke processen, zoals vormpersen, kan het echter moeilijk zijn om een voorstelling te maken van takttijd, terwijl het de hartslag is van de vraag van de klant. 

Een taktbeeld kan vaak worden gecreëerd door eindproducten af te nemen en productiesignalen af te geven volgens een veelvoud van takttijd die in verhouding staat tot de verpakkingsgrootte of overdrachtsgrootte. Een cel die werkt volgens een takttijd van 

1 minuut en die producten per twintig eenheden doorstuurt naar de volgende schakel in de value stream, zou dus een taktbeeld hebben van 20 minuten. Hoewel taktbeeld niet zo goed is als takttijd, helpt het je nog steeds binnen een paar minuten te achterhalen of een proces uit de pas loopt met de vraag van de klant. 

Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon