Just-in-Time (JIT) productie

Een productiesysteem dat precies maakt en levert wat er nodig is, precies op het moment dat het nodig is, en precies in de hoeveelheid die er nodig is. Just-in-Time en jidoka zijn de twee pijlers van het Toyota Production System. Just-in-Time is gestoeld op heijunka, en het bestaat uit drie elementen: het pullsysteem, takttijd en continuous flow. 

Just-in-Time streeft naar de totale eliminatie van alle verspilling om de best mogelijke kwaliteit, de laagst mogelijke kosten, het minimale gebruik van middelen en de kortst mogelijke productie- en levertijden te realiseren. Hoewel het principe simpel is, is er discipline nodig om het effectief te implementeren. 

Het idee voor Just-in-Time stamt uit de jaren dertig van de twintigste eeuw en is afkomstig van Kiichiro Toyoda, de grondlegger van de Toyota Motor Corporation. Taiichi Ohno zei dat zijn eerste pogingen om Just-in-Time in de praktijk te realiseren uit 1949–1950 stamden, toen hij manager was van de machinewerkplaats van de hoofdfabriek van Toyota.

Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon