De nutsbedrijven in Nederland hebben vaak grote netwerken in beheer die gedurende lange tijd zijn opgebouwd. Het onderhoud van deze netwerken op een voorspelbare en gelijkmatige manier uitvoeren is vaak een flinke uitdaging. Hiernaast is er door de personeelsopbouw vaak een behoefte aan geaccepteerde standaard werkwijzen die effectief overgedragen kunnen worden aan nieuwe medewerkers. Ook speelt binnen nutsbedrijven regelmatig dat de transitie van taakgericht naar procesgericht werken en aansturen lastig is. Dit maakt het ook lastiger om de prestaties die klanten ervaren daadwerkelijk te realiseren. Het LMI heeft een ruime ervaring met nutsbedrijven, zoals waterbedrijven, de Gasunie, energieleveranciers en netwerkbeheerders.
Veel voorkomende vraagstukken
Onze directeur René denkt graag geheel vrijblijvend met je mee.
Een greep uit onze klanten binnen de
Nutsbedrijven
branche
Onze opleidingen kunnen ook incompany verzorgd worden. Bel ons gerust als je even wilt sparren of advies wilt over jouw (maatwerk) opleidingsvraagstuk. Wij denken graag met je mee!
Bekijk onze opleidingenEr zijn veel verschillende organisatie vraagstukken waarbij Lean kan helpen. Wij hebben ruime ervaring in advies- en consultancy vraagstukken in de uitvoering van een Lean traject. Hierbij gebruiken we methoden als Strategy Deployment, A3, Gemba Walking, Kaizen, Problem Solving, Coaching On The Job en Training Within Industry. Hierbij halen we samen met onze opdrachtgevers mooie resultaten en betrokkenheid op alle lagen van de organisatie. Laat ons helpen bij jouw vraagstuk!
Het LMI verzorgt voor E.ON trainingen voor de verschillende Belts, waaronder de Lean Black Belt en Black Belt Lean Six Sigma. Zij verzorgen daarnaast de volledige certificeringen van onze medewerkers en zijn onze sparringspartner voor diverse vraagstukken. Ik ben zeer tevreden over de professionaliteit en flexibiliteit van LMI en ook over het meedenken door de LMI adviseurs. Ik kan het LMI dan ook van harte aanbevelen!
Huibert-Jan den Hartog
VP & Associate Director, E.ON
Lean is een manier om processen te verbeteren. Het doel is om klanten zo goed mogelijk te helpen tegen zo laag mogelijke inspanning en kosten. Je bent natuurlijk zelf óók klant en dan wil je graag zo goed mogelijk geholpen worden, of dat nu in het ziekenhuis is, in de supermarkt of als je iets online bestelt. Met Lean kijk je hoe je zo slim mogelijk, in zo kort mogelijke tijd, je dienst of product aan je klant kunt leveren. Als we het over Lean hebben, dan hebben we het vaak over de verschillende Lean principes, Lean methoden en Lean technieken waarmee je processen en dus ook jouw werk kunt verbeteren. Voor meer informatie over wat is Lean, lees hier het volledige artikel.
Een Lean transformatie is een kanteling van de hele organisatie van de huidige naar gewenste toekomstige situatie. Met behulp van Lean wordt de organisatie anders ingericht. Klant, klantwaarde en continu verbeteren worden de rode draad door de hele organisatie. Een Lean transformatie vereist het leren van een nieuwe manier van denken en handelen. Deze manier wordt niet gekenmerkt door het implementeren van een reeks stappen of oplossingen, maar door het aanpakken van belangrijke vragen over het doel, het proces en de mensen. Onderstaande video van ons Lean Global Network beschrijft het Lean Transformatie Model, verteld door Lean veteraan John Shook.
Wil je meer weten over hoe wij als Lean Management Instituut werken met het Lean Transformatie Model? Lees dan hier verder.
Klantwaarde betekent eigenlijk: wat vind je klant waardevol en is je klant bereid hiervoor een passende prijs te betalen. Het is verstandig om met klanten te praten over wat zij waardevol vinden aan jouw product en/of dienst. Als je door jouw product of dienst een klant helpt en zijn of haar probleem oplost, dan heeft je organisatie bestaansrecht. Je organisatie zou waarschijnlijk niet bestaan als niemand je producten of diensten waardevol vind en er geld aan wil besteden. Binnen Lean is klantwaarde een belangrijk begrip: het kijkt naar alle stappen die in een proces zitten enstelt de vraag: voegt deze stap waarde toe (is dit een waardetoevoegende of waardecreerende activiteit?) voor onze klanten of niet? Als het antwoord nee is, dan is de volgende vraag: kunnen we deze stap dan overslaan of elimineren? En wat moeten we daarvoor doen?
Het is niet altijd zo makkelijk om klantwaarde te bepalen, omdat klanten vaak verschillende dingen belangrijk vinden, of dat het afhangt van de situatie. Maar door de vraag te stellen krijg je meer zicht op welke stappen in een proces waardevol zijn voor de klant en welke stappen niet. Klantwaarde drukken we ook wel uit in SQDC ofwel Veiligheid, Kwaliteit, Levering en Kosten. Klanten willen een veilig product, van een bepaalde kwaliteit, op een bepaald moment en tegen een passende prijs. Dit helpt om preciezer te kijken wat nu een waardevolle stap is of niet, of waar je aan moet werken om de meer of betere klantwaarde te creëren.
Waarde is dan ook het eerste principe van de vijf Lean principes.