Je flow sweet spots uitbreiden

Gepubliceerd op
October 23, 2023
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

FEATURE - De auteur onderzoekt methoden om je "sweet spots" voor flow uit te breiden, je focus te verbeteren en een staat van moeiteloze productiviteit te bereiken.


Woorden van: Dan Prock


Brain science tells us that people use only a small percentage of their brain power. Yet if we can expand the time we work in a flow state, we can up our mental game.

EEN STROOM VAN BEWUSTZIJN

We beschikken allemaal over een bewustzijnsstroom, een mentale stroom die ons door de evolutie is gegeven. Bewustzijn, zoals gedefinieerd in het woordenboek, is een bewustzijn van het zelf en de omgeving dat de voortdurende opname van gewaarwordingen, beelden, herinneringen, gedachten, gevoelens en reflecties omvat. Deze stroom richt zich selectief op elementen die relevant zijn voor het zelf, terwijl de rest wordt weggegooid (zoals G. William Barnard schreef in Living Consciousness). Twintigste-eeuwse psychologen, waaronder William James, suggereerden dat ons real-time bewustzijn tussen de 4 en 10 seconden beslaat, waardoor we ons volledig kunnen openstellen voor het huidige moment, wat resulteert in een helder bewustzijn binnen onze bewustzijnsstroom, zoals geïllustreerd in Figuur 1.

In ons streven om onze fysieke en psychologische behoeften te vervullen (zoals beschreven door Maslow), vertroebelt angst vaak onze geest met gefragmenteerde gedachten (verhalen, herinneringen, plannen, enz.) en emoties (gewaarwordingen en gevoelens, enz.), wat onze aanwezigheid belemmert. Wanneer we echter het vermogen cultiveren om onze aanwezigheid voor een substantiële duur vol te houden, vindt er iets transformatiefs plaats.


FLOW

Jaren geleden definieerde professor Mihaly Csikszentmihalyi flow in Finding Flow als: "Het moment waarop je geconfronteerd wordt met een situatie met een hoge uitdaging en een hoge vaardigheid die gepaard gaat met gevoelens van concentratie, creativiteit en voldoening". Denk aan een scenario in een werkvergadering waar zich een probleem voordoet binnen jouw expertisegebied of probleemoplossende vaardigheid. Er kan bijvoorbeeld een softwarebug in de systemen van je bedrijf zitten en jij beschikt over de vaardigheden om het probleem op te sporen en te verhelpen. Door het probleem vrijwillig op te lossen, dompel je jezelf onder in aanwezigheid en bereik je een staat van flow die helpt bij het oplossen van het probleem. Laten we flow verder deconstrueren. Figuur twee hieronder illustreert hoe flow ontstaat wanneer vaardigheden en uitdagingen op elkaar zijn afgestemd, wat leidt tot een staat van aanwezigheid - ontspannen acceptatie van wat er is, zonder weerstand. Er volgt flow die gepaard gaat met een synchroniciteit van gebeurtenissen.

Wanneer we proberen om veiligheid en succes te garanderen door gebeurtenissen te voorspellen, anderen te controleren of strikt vast te houden aan onze ego-gedreven verhalen (meer hier), belemmeren we de  flow ruimte. Wanneer zich een uitdagende situatie voordoet, vraagt deze om onze focus, waarbij we deze belemmeringen verdringen met het heldere bewustzijn van aanwezigheid. Erkennen dat we de vaardigheden bezitten om de uitdaging aan te gaan, roept op natuurlijke wijze een staat van flow op. Velen van ons hebben flow ervaren tijdens onze beste momenten op het werk, in sport, hobby's, relaties of intieme momenten. Enquêtes geven aan dat deelnemers beweren tussen 10% en 80% van de tijd flow te ervaren. Ongeacht de frequentie, kunnen we allemaal profiteren van het uitbreiden van onze 'flow sweet spots'.


Flow sweet spots

Er zijn vier manieren om mentale rommel op te ruimen en de duur en frequentie van onze flow sweet spots te verlengen.

De eerste methode omvat het activeren van "Improv Flow". Dit houdt in dat je niet oordeelt, experimenteert, je best doet, de resultaten observeert en je tijdens het proces aanpast. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je een lek ontdekt in je ondergrondse tuinbewateringssysteem. Als u niet zeker weet waar het zit, is de beste aanpak om de verbindingen achtereenvolgens te testen op uitlijning en slijtage, te beginnen met problematische gebieden en grote bochten uit het verleden, en van daaruit problemen op te lossen. Hoewel experts en autoriteiten improvisatie misschien afdoen als lui, onprofessioneel of onverantwoordelijk, blijkt improvisatie bij het aangaan van nieuwe uitdagingen of onzekerheden vaak de meest effectieve manier om vooruitgang te boeken of onderweg te leren. Zoals het gezegde luidt: Je kunt een geparkeerde auto niet besturen!

De tweede benadering om flow te verbeteren is het toepassen van "Reskilled Flow". Dit houdt in dat je nieuwe vaardigheden toevoegt aan je repertoire of nieuwe technologieën omarmt, waardoor mensen meer uitdagingen kunnen aangaan en vaker flow ervaren. Organisaties investeren om deze reden aanzienlijke middelen in training en technologie, waardoor Reskilled Flow centraal staat, zoals weergegeven in het midden van Figuur drie.

De derde techniek om flow te vergroten - "Reframing Flow" - omvat het herkaderen van zeer veeleisende uitdagingen, die in eerste instantie iemands capaciteiten te boven lijken te gaan, in nieuwe, meer hanteerbare en haalbare definities. Reframen houdt in dat je een nieuwe kijk krijgt op wat een uitdaging betekent. Stel bijvoorbeeld dat de uitdaging is om uw kostenbewuste CEO te overtuigen om een technologie-investering voor uw afdeling te financieren. In plaats van de uitdaging te benaderen als "haar overtuigen" met een lange PowerPoint-presentatie, herdefinieert u de uitdaging. Frame de discussie als een kans om de CEO vertrouwd te maken met de bestaande processen van uw medewerkers, het benadrukken van inefficiënties en terugkerende problemen. Illustreer hoe de voorgestelde technologie deze problemen zal aanpakken, ten voordele van zowel de werknemers als de klanten van de CEO.

De vierde methode om de flow te vergroten bestaat uit het vergroten van je vermogen om aanwezig te blijven, open te staan en je niet te verzetten tegen alles wat zich voordoet. Aanwezigheid, vergelijkbaar met een bril of verrekijker, bestaat uit twee lenzen. Eén lens observeert de voortdurende opeenvolging van activiteiten binnen de 4-10 seconden van het bewustzijn. De tweede lens blijft een onwrikbare waarnemer, die zich opent voor de "flow space" en synchroniciteit op het pad naar je doel. Met een bewuste keuze kun je je vermogen vergroten om uitdagingen in een veranderende wereld aan te gaan, aanwezig te blijven en flow te vinden.

Uiteindelijk kun je, als je daarvoor kiest, je mentale spel verbeteren door je tijd in flow uit te breiden. Dan wordt alles werkbaar.


Auteur:

Dan Prock Ph.D. is auteur van The Sensei Way at Work

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.