Freddy Ballé herdenken

Gepubliceerd op
November 27, 2023
Auteur
Roberto Priolo
Roberto Priolo
Roberto Priolo is editor bij het Lean Global Network en Planet Lean
Deel dit artikel:

FEATURE - Op 31 oktober verloor de Lean-beweging een van haar pioniers. In dit artikel staat Dan Jones stil bij de nalatenschap van Freddy Ballé.


Woorden: Dan Jones, medeoprichter van de Lean-beweging


We staan allemaal op de schouders van hen die ons zijn voorgegaan. Een van die reuzen was Freddy Ballé, die op 31 oktober is overleden. Hij was een van de eersten in Europa die het belang van het Toyota Productiesysteem begreep toen hij in de jaren 1970 bij Renault werkte. Hij ging jaarlijks op pelgrimstocht naar Japan om antwoorden op zijn vragen over TPS te zoeken bij vooraanstaande sensei bij Toyota.

Hij gebruikte deze kennis om het Valeo Productiesysteem op te bouwen. In het begin vertelde Toyota me dat slechts twee leveranciers in Europa TPS echt begrepen - Freddy Ballé bij Valeo en Peter Marks bij Robert Bosch. Freddy ontwikkelde vervolgens soortgelijke productie- en productontwikkelingssystemen bij Sommer Allibert en Faurecia.

Een van de beste dingen die ik heb gedaan, was Jim Womack overtuigen om de eerste lean romans van Freddy en zijn zoon Michael uit te geven. The Gold Mine, The Lean Manager en Lead with Respect toonden een wereldwijd publiek de denkwijze en het gedrag dat een lean systeem laat werken.

Ik ontmoette Freddy voor het eerst tijdens een supply chain workshop georganiseerd door McKinsey in Parijs, en elke keer dat ik hem daarna ontmoette kwam ik weg met nieuwe inzichten in lean. Dit leren ging door toen zijn wijsheid de artikelen en boeken infecteerde waaraan Michael en ik werkten om de leerprocessen achter Lean Thinking te onderzoeken.

Ik hoor nog steeds zijn stem zeggen: "Concentreer je op de details van het werk en begrijp het belang ervan voor de klant en het systeem als geheel. Bedankt, Freddy, voor je voorbeeld en je inspiratie.

Deze wijze woorden zijn relevanter dan ooit, nu Toyota niet alleen solid-state batterijen ontwikkelt, maar ook het voortouw neemt bij het opschalen van de productie van een van de belangrijkste bouwstenen van het post-koolstoftijdperk, naast hun baanbrekende werk aan waterstofbrandstofcellen.


DE AUTEUR

Dan Jones is medeoprichter van de Lean beweging

Meer Lean nieuws

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving
Er ging iets fout, probeer het opnieuw.