Tsurube-systeem

Een methode om flow te handhaven tussen ontkoppelde processen. Zulke processen kunnen bijvoorbeeld gescheiden zijn doordat een stap die buiten de lijn of fabriek plaatsvindt te duur of te omvangrijk is om te verplaatsen. Met behulp van een pull-FIFO-techniek zorgt tsurube ervoor dat er een standaard aantal onderdelen in sequentiële volgorde het systeem uitgaan en weer binnenkomen. Tsurube houshiki is de Japanse term voor een systeem om met twee emmers water uit een put te halen; een lege emmer gaat naar beneden terwijl een volle emmer – die vastzit aan hetzelfde touw, dat door een katrol loopt – naar boven komt.
In het voorbeeld, waar een deel van een value stream is afgebeeld, houdt een tsurube-systeem de flow in stand tussen het hoofdproces en de hittebehandeling. Elke twintig minuten arriveert er een vast aantal items bij de FIFO-straat van de hittebehandeling vanaf de FIFO-straat na handeling 20. Daarnaast wordt elke twintig minuten hetzelfde aantal items van de FIFO- straat voor hittebehandeling getransporteerd naar de FIFO-straat voor de volgende stap, handeling 40. De FIFO-straten houden
zich aan de volgorde van te bewerken items. (De ononderbroken blauwe pijlen staan voor de materiaalflow door de bewerkingen.) 

Dankzij de afgepaste levering en afgifte weten managers het binnen twintig minuten als er problemen zijn. Om het systeem te verbeteren, zouden managers zich moeten afvragen waarom de hittebehandeling geïsoleerd is en hoe die stap aan het systeem kan worden gekoppeld. Stabiele productieprocessen zijn een voorwaarde voor de implementatie van een tsurube-systeem om flow- en pullproductie te handhaven. 


Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon