First in, first out (FIFO)

Een principe waarbij een precieze productie- en overdrachtsvolgorde wordt gehanteerd: het eerste onderdeel dat een proces of opslaglocatie binnenkomt, is ook het eerste onderdeel dat die locatie verlaat. (Hiermee zorg je ervoor dat opgeslagen onderdelen niet verouderen en dat kwaliteitsproblemen niet ondersneeuwen in de voorraad.) FIFO is een noodzakelijke voorwaarde voor de implementatie van een pullsysteem. 

De FIFO-volgorde wordt vaak in stand gehouden met behulp van een gekleurde baan of een fysiek kanaal dat een bepaalde hoeveelheid voorraad kan bevatten. Het toeleverende proces vult de baan vanaf de stroomopwaartse kant, terwijl het klantproces de producten betrekt vanaf de stroomafwaartse kant. Als de baan te vol raakt, moet het toeleverende proces stoppen met produceren totdat de klant een deel van de voorraad heeft weggenomen. Op deze manier voorkomt de FIFO-straat dat het toeleverende proces te veel produceert, ook al is dat proces niet via continuous flow of een supermarkt aan het consumerende proces gekoppeld. 

Onderstaand een voorbeeld van een FIFO straat met vijf stuks in de straat:

een voorbeeld van een FIFO-straat

FIFO is een van de manieren om een pullsysteem tussen twee gescheiden processen te reguleren als het niet praktisch is om een voorraad van alle mogelijke typen onderdelen in een supermarkt te houden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de onderdelen allemaal uniek zijn, een korte houdbaarheid hebben of heel duur zijn en niet vaak nodig. Op dat moment leidt de verwijdering van het ene onderdeel in een FIFO-straat door het consumerende proces automatisch tot de productie van één extra onderdeel door het toeleverende proces. 

Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon