Quality function deployment (QFD)

Zie ook:

Een visuele besluitvormingsprocedure voor crossfunctionele product-projectteams die zorgt voor gemeenschappelijk inzicht in klantbehoeften (de ‘stem van de klant’) en voor teambrede consensus over de uiteindelijke technische specificaties die het product moet bezitten om aan die klantbehoeften te kunnen voldoen. 

QFD integreert de perspectieven van teamleden van verschillende disciplines, zorgt ervoor dat hun inspanningen gefocust zijn op het vinden van consistente oplossingen met meetbare prestatietargets voor het product en voert deze beslissingen op elk niveau door. Het gebruik van QFD voorkomt duur dubbel werk op het moment dat projecten hun lancering naderen. 

Een belangrijk aspect van QFD is het house of quality-diagram. Met behulp van dit diagram kunnen uitgesproken en onuitgesproken behoeften van klanten op een visuele manier worden geïdentificeerd, in acties en ontwerpen worden vertaald en naar de hele organisatie worden gecommuniceerd. Ook stelt het klanten in staat om prioriteit aan te brengen in hun behoeften. Leveranciers van cruciale componenten zijn vaak betrokken bij QFD-sessies aan het begin van het ontwerpproces. 

Lean Lexicon

Uitleg van de belangrijkste Lean begrippen online
Bekijk de gehele lexicon