INTERVIEW - In een onlangs gepubliceerd boek wordt besproken hoe Lean de enige manier is voor een bedrijf om te schalen met behoud van een Agile cultuur. We praten met een van de auteurs.
Geïnterviewde: Fabrice Bernhard
Roberto Priolo: Gefeliciteerd met de publicatie van The Lean Tech Manifesto! Ik denk dat het een bijdrage van onschatbare waarde is aan het digitale Lean-discours. Kun je ons in een notendop vertellen wat de belangrijkste boodschap van het boek is? Voor wie heb je het geschreven?
Fabrice Bernhard: Bedankt, Roberto! In een notendop gaat het boek over hoe toonaangevende tech-organisaties hebben geschaald met een flexibele cultuur door gebruik te maken van Lean Thinking en tech-innovatie. We hebben het geschreven voor leiders in tech-organisaties die met succes hebben geëxperimenteerd met agile op kleine schaal, maar worstelen om dezelfde resultaten te behalen op grotere schaal.
RP: Over schrijven gesproken, dit is jullie eerste boek. Hoe was de ervaring van het schrijven? Wat heb je ervan geleerd?
FB: Schrijven is een ongelooflijke uitdaging geweest. Er gaapt een enorme kloof tussen het hebben van modellen en ideeën die je elke dag gebruikt - en waarvan je dus het gevoel hebt dat je ze beheerst - en de aanzienlijke inspanning die nodig is om ze begrijpelijk en toepasbaar te maken voor andere organisaties. Dat gezegd hebbende, het proces van het schrijven van The Lean Tech Manifesto leidde ons naar een veel dieper niveau van begrip en naar nieuwe ontdekkingen. Het hielp ons bijvoorbeeld bij het identificeren van het patroon van "tech-enabled network of teams", toen we ons realiseerden dat veel grote tech-organisaties die notoir wendbaar zijn, op belangrijke momenten in hun groeitraject technologie hadden ingezet om meer gedistribueerde samenwerking mogelijk te maken.
RP: De lean industrie en de agile industrie hebben elkaar van oudsher met argusogen bekeken. Ik denk dat dit boek een brug kan vormen tussen de twee. Welke boodschap wil je dat elk van de twee gemeenschappen meeneemt over de ander?
FB: Als het boek kan helpen om beide gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen, zou dat een zeer positieve prestatie zijn. Lean heeft Agile sterk geïnspireerd en de Agile gemeenschap kan nog veel meer leren van de kennis die in de loop der decennia over Lean is vergaard. Aan de andere kant zou de Lean gemeenschap moeten kijken naar de innovaties van techbedrijven, in het bijzonder hoe zij technologie gebruiken om meer modulaire organisaties te creëren en meer gedistribueerde samenwerking mogelijk te maken. Tesla heeft bijvoorbeeld een agile softwarecultuur naar de auto-industrie gebracht, met een aantal zeer interessante innovaties die onderweg zijn geïntroduceerd.
RP: Het Lean Tech Manifest daagt de verschillende elementen van het Agile Manifest uit. Het is een slimme manier om te bekijken en uit te splitsen hoe Lean agile kan verbeteren! Waarom hebben jullie gekozen voor een Manifest in plaats van een model/raamwerk (zoals de meeste businessboeken doen)?
FB: We wilden voortbouwen op de genialiteit van het oorspronkelijke Agile Manifest - dat met succes in vier kernprincipes vastlegde wat een agile softwareteam zoveel aantrekkelijker maakte dan zijn bureaucratische tegenhanger - en laten zien dat het mogelijk is om de principes aan te passen zodat het manifest ook in grote organisaties werkt.
RP: Hoe wordt dit boek ontvangen door de Agilegemeenschap? Hoe zit het met de Lean gemeenschap?
FB: Het boek wordt zeer goed ontvangen door beide gemeenschappen en komt waarschijnlijk op het juiste moment. Beide gemeenschappen bevinden zich op een interessant keerpunt. In de Lean gemeenschap, bijvoorbeeld, zal het Future of People at Work symposium dat deze maand plaatsvindt in Detroit, Michigan kijken naar hoe transformaties in verband met kenniswerk, technologie en toeleveringsketens de toekomst van Lean opnieuw vormgeven. In de Agile-gemeenschap wordt een nieuw "Reimagining Agile"-initiatief opgezet, waarbij wordt gekeken naar hoe Agile zijn ziel heeft verloren en hoe die terug te krijgen. Hopelijk kan The Lean Tech Manifesto aan beide initiatieven bijdragen.
RP: Het is geweldig om te zien hoe jouw ervaring bij Theodo de verschillende delen van het boek inspireert. Wat gebeurt er op dit moment bij Theodo? Waar zijn jullie mee bezig?
FB: We zijn onder andere druk bezig geweest met het onderzoeken hoe Generative AI ons werk een nieuwe vorm kan geven. We hopen het te kunnen gebruiken om sneller te zijn en de samenwerking op schaal verder te verbeteren.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief