Wat is de historie van Lean?

De term Lean werd door onze oprichters Jim Womack en Dan Jones voor het eerst gebruikt eind jaren tachtig, in hun onderzoek naar de auto-industrie uitgevoerd vanuit het Massachusetts Institute of Technology (MIT), gepubliceerd in het boek “The Machine That Changed the World".

In dit onderzoek bleek dat Toyota superieure concurrentiekracht had én dat deze verklaard kon worden uit hun specifieke manier van bedrijfsvoering. Toyota ontwikkelde de Lean methodiek gebaseerd op het Toyota Business Systeem. Ze combineerden ideeën die al langer binnen Toyota leefden (zoals Jidoka en Just-in-Time JIT) met ideeën die door andere pioniers waren ontwikkeld (zoals de Plan, Do, Check, Act/adjust PDCA-cyclus, standaardisatie en het Training Within Industry (TWI) programma.

De 5 Lean principes mogen dan hun wortels hebben in Toyota’s fabrieken in Japan, vandaag de dag is de Lean methode uitgegroeid tot een alternatieve, superieure benadering van werk – ongeacht wat het werk is (productie, kantoor), de sector of de grootte van de organisatie.

Oprichters van de Lean methodiek -Jim Womack (links) en Dan Jones (rechts)
Oprichters van de Lean methodiek -Jim Womack (links) en Dan Jones (rechts)

Terug naar alle vragen